Instrucțiuni de utilizare / FAQ

Prezența online a Laboratorului de memorie urbană funcționează pe mai multe voci și viteze. Iată câteva informații utile și răspunsuri la întrebări frecvente:

Site-ul Laboratorului

Site-ul LMU e construit în jurul unei serii de fișe istorice de construcții bucureștene (existente sau dispărute) și o hartă interactivă care le localizează pe o imagine satelitară Google Maps. Fișele sintetizează informații istorice, stilistice, topografice și bibliografice acompaniate de o galerie consistentă de imagini, rezultat al efortului nostru de repertoriere fotografică a Bucureștiului istoric; ele sunt constant revizuite și completate cu noi date. Cum e de așteptat, aceste fișe nu includ prezentări dezvoltate, care își au locul în articole (vezi mai jos). Harta interactivă vă permite să accesați fișele din zona care vă interesează fără căutări de cuvinte cheie. Împreună, fișele și harta sunt concepute ca rudimente ale unei atât de necesare baze de date a patrimoniului construit bucureștean.

Acest schelet de informație va fi completat treptat de o serie de articole care recuperează tocmai ceea ce fișele sacrifică pentru concizie: povești, interviuri, note de cercetare, argumentări și incertitudini, luări de poziție. Dacă ați ajuns pe site în căutarea tonului postărilor noastre de pe Facebook, articolele sunt punctul bun de început.

Rețele de socializare

Contul nostru Facebook urmărește pas cu pas investigațiile curente ale LMU și vă ține la curent cu informațiile relevante primite de la alte organizații și grupuri de inițiativă din zona patrimoniului… fără a trece cu vederea o justă doză de ludic (dovadă seria noastră de divertismente de weekend). Mai suntem activi pe Instagram și Ello, dar în mai puține cuvinte decât pe Facebook.

Cum pot prelua informații sau imagini de pe site-ul Laboratorului?

a. Doriți să preluați o informație de pe site. Fișele și articolele Laboratorului de memorie urbană reprezintă rezultatul unei munci de cercetare care își citează cu rigoare sursele. E prin urmare de așteptat să vă citați la rândul dvs. sursa printr-o referință clară, însoțită (în cazul materialelor online) de un link. Pentru a ușura astfel de proceduri, fiecare postare de pe site este acompaniată de un model recomandat de citare.

b. Doriți să citați un text de pe site. În afara unor cazuri explicit marcate, toate textele publicate pe site-ul LMU sunt proprietatea autorului sau autorilor lor identificați ca atare în postările noastre. Citatele de dimensiuni reduse (una-trei fraze) sunt acceptate fără vreun acord prealabil, cu condiția unei referințe clare la textul original și autorul său, ca și în cazul informațiilor de la punctul (a). Preluarea unor citate ample (mai mult de trei fraze) sau a unui text integral este permisă numai cu acordul explicit al autorului și cu obligativitatea precizării sursei, conform recomandărilor de mai sus.

c. Doriți să preluați o fotografie de pe site. Toate drepturile legate de reproducerea fotografiilor de pe site-ul LMU revin autorilor și proprietarilor lor de drept, menționați explicit în toate postările noastre. Administratorul site-ului nu se poate în nici un caz substitui autorului de drept pentru a vă da acordul de reproducere a unei fotografii, dar vă poate ajuta să-l contactați: pentru aceasta, folosiți formularul de mai jos.

Contact

…  sau scrieți-ne pe adresa contact.memorieurbana [at] gmail.com