LMU 2019: Avanpremieră

Cândva prin aprilie 2017, Laboratorul de memorie urbană își întrerupea ritmul postărilor pentru a-și lua un răgaz de cercetare. Apucaserăm până la acel moment să scrutăm proporțiile reale ale demersului nostru. Înainte de toate, intrarea pe teritoriul arhivelor promitea să dea o cu totul altă adâncime micro-istoriilor bucureștene pe care le tatonaserăm până atunci pe urmele unor demolări mai vechi sau mai noi. Doar că pariul nostru pe relevanța detaliului era inevitabil prins între timpii lungi ai cercetării și viteza prefacerilor orașului. Am alergat nu o dată să documentăm cu aparatul de fotografiat în mâini ce mai era de văzut la locul câte unei demolări iminente, dar prin asta nu făceam decât să ne lăsăm conduși de hazardul pieței imobiliare. Riscam să ne disipăm atenția, fără să contribuim în nici un fel la prevenirea altor pierderi de patrimoniu bucureștean. Altfel spus, devenise clar că aveam nevoie nu numai de cercetare susținută, ci și de o ierarhie a priorităților.

Iată că Laboratorul de memorie urbană e gata să își reia activitatea publică. Fundamentele demersului nostru rămân neschimbate, dar modul în care înțelegem să le punem în practică câștigă în coerență. Începând de anul acesta, două proiecte de cursă lungă vin să structureze investigațiile Laboratorului: unul dedicat patrimoniului bucureștean de arhitectură civilă de dinainte de 1880, cel de-al doilea vestigiilor vechilor cimitire din curțile bisericilor. Doi pași fermi în secolul al XIX-lea, privind totodată către două dintre cele mai vulnerabile categorii de patrimoniu ale Bucureștiului actual.

Pe acest parcurs, ne vom uni forțele cu o nouă inițiativă dedicată explorării în adâncime a vechiului țesut urban bucureștean: un partener permanent de dialog pe care vom avea bucuria să vi-l prezentăm cât de curând. În plus, avem să vă povestim în lunile următoare despre roadele colaborării noastre cu una dintre cele mai deschise și dinamice arhive muzeale de fotografie din România. Și încă multe alte descoperiri pe care le lăsăm deocamdată sub zodia suspansului…

În sfârșit, două cuvinte despre canalele de comunicare ale Laboratorului de memorie urbană. În anii trecuți, eforturile noastre s-au concentrat asupra prezenței LMU pe Facebook (și într-o mai mică măsură pe Instagram), în vreme ce acest site rămăsese mai curând la stadiul unei cărți de vizită online. Or expunerea imediată pe care ne-o ofereau rețelele de socializare venea cu prețul unei informații fragmentate, care nu se preta întotdeauna hățișurilor documentare pe care le aveam de descris. Revenim cu ambiția unui Laborator polifonic, în care acest site să-și ia în primire dublul rol de jurnal de cercetare și instrument de referință.

Rămâneți pe frecvență!

 


Foto: grup în jurul aparatului de radio. Pozitiv pe hârtie cu gelatino-bromură de argint, fotograf neidentificat, cca. 1940-1950, probabil București. Colecția Theodor E. Ulieriu-Rostás.

Classical scholar, off-hours antiquarian & musical explorer. Reluctant social media user.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s