Bukarest 4.III.1917

Adnotată și probabil realizată de un amator germanofon – poate un membru al comunității locale, sau poate un militar din trupele Puterilor Centrale, care ocupaseră orașul la începutul lunii decembrie 1916 – fotografia de mai jos s-a întors acum nu mai mult de o săptămână la București. Tocmai bine pentru a nu rata șansa unui scurtcircuit cronologic la distanță de un secol: 4 martie 1917 / 2017.

Fotografie tip carte poștală, hârtie cu gelatino-bromură de argint; fotograf germanofon neidentificat. Col. Theodor E. Ulieriu-Rostás.
Fotografie tip carte poștală, hârtie cu gelatină; fotograf germanofon neidentificat. Col. Theodor E. Ulieriu-Rostás.

Un personaj neidentificabil cu alură feminină, poate clericală, undeva într-un București acoperit de zăpadă. Contururile imprecise ale planului secund ne lasă să întrevedem curtea mai curând generoasă a unui ansamblu arhitectural cu două corpuri; cel din stânga are un singur etaj, cel din dreapta pare să aibă două. În fundal, dincolo de linia brazilor care mascau poate gardul ansamblului, se profilează cornișa unei costrucții mai scunde.

Detalii de arhitectură; se observă colonetele de factură neoclasică ale corpului din stânga și ancadramentele ornamentate ale ferestrelor corpului din dreapta.
Detalii de arhitectură: se observă fațada de factură neoclasică a corpului din stânga, ancadramentele ornamentate ale ferestrelor și ușii corpului din dreapta.

Aceste câteva indicii mă fac să cred că ne aflăm mai curând în curtea unei instituții civile sau confesionale bucureștene, decât în cea a vreunui imobil de raport: un pensionat, un spital, un azil. Dar de aici încolo, mă tem că pășim într-un teritoriu care nu se cere cercetat la dată fixă.

Ori poate vom fi atins deja acel punct în care ambițiile documentare trebuie să cedeze în fața insondabilului suprafeței fotografice?

Blow-up, la distanță de un secol.
Blow-up, la distanță de un secol.

Sâmbătă, 4 martie 2017 a fost o zi însorită, fără urmă de zăpadă.

Classical scholar, off-hours antiquarian & musical explorer. Reluctant social media user.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s